Je wordt ouder papa

Het kan u vorige week niet ontgaan zijn vaders, geen krant of nieuwsverstrekker heeft er geen aandacht aan besteed; we worden ouder. Of eigenlijk ouder ouder. Uit cijfers van CBS blijkt dat van alle baby’s die vorig jaar in ons land geboren zijn, 5,1 procent een vader van 45 jaar of ouder had. In 2006 was dat nog maar 3,7 procent.

Jonge vaders

Toch zijn de cijfers misschien ietwat gekleurd. Het klopt zeker dat er steeds meer verse 40 plus vaders bijkomen maar daar staat tegenover dat er ook een flinke stijging te zien is in de categorie 25 tot 30 jaar.

Zo, genoeg geleuterd over cijfers. Ik hoor u denken. Wat is leeftijd? U heeft gelijk. Veertig is het nieuwe dertig toch? Mijn zoon van 10 beaamde het deze week met een volmondig ja, toen de vraag in het Jeugdjournaal werd gesteld of het leuk was om jonge ouders te hebben. Was dit een cynische ja? Of toch een welgemeend compliment? 74,8% van zijn kindgenoten was het er in ieder geval mee eens. We voelen ons jong, toch vader? Ik weet ook wel dat de skateboardsessies er niet meer zo uitzien als vroeger, het balletje hoog houden ook wat ongemakkelijker gaat en dat de strandfoto’s er vroeger een stuk scherper uitzagen. Ach, laat het gaan, never give up! Laten we een voorbeeld nemen aan Mick.

Oude vaders

Mick is 73 jaar oud en werd vorige week voor de achtste keer vader. “Moeder en zoon maken het goed” las ik ergens. Hoe zou het met vader zijn, vroeg ik me gelijk af? Vader zal het wel redden, met zijn 73 jaar is hij nog een uiterst vitale man. Hij treedt zelf nog weleens op met zijn bandje. Dat schept hoop, toch vaders? Time is on your side.

 

Gerelateerd


Notice: WP_Query werd aangeroepen met een argument dat verouderd is sinds versie 3.1.0. caller_get_posts is verouderd. Gebruik in plaats daarvan ignore_sticky_posts. in /home/vaderland/domains/vaderland.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 4088