Vaderland op vakantie deel 2

Vaders. We gaan even keihard op de retrotoer vandaag. Vaderland brengt een boek onder de aandacht dat wel eens goed van pas kan gaan komen op vakantie. Een boek? Is dat niet zo’n ding waarmee we vroeger die irritant wiebelende tafel stabiliseerde. Nee, dat was waarschijnlijk een tijdschrift of een krant. Het waren die dikkere pakketjes ingebonden papier. Die dingen die zij aan zij in die grote kast in de woonkamer stonden.


We brengen een klassieker onder uw aandacht, beste vaders. Dit boek maakt van u, in de ogen van uw kinderen, die magische, mystieke alleskunner die u wilt zijn. Het boek waar we het hier over hebben heet: HET GROTE JONGE VADERSBOEK. Deze vaderbijbel is diep in de vorige eeuw op een sublieme wijze geschreven door Nico Scheepmaker. Het is tot 2003 met regelmaat herdrukt en u struikelt erover in het rommelmarkt, kringloop en marktplaats circuit.

 

1001004000112512

Vakantieboek
Het boek staat tjokvol klassieke trucjes, spelletjes voor binnen en buiten en proefjes. De term: ouderwets vermaak is hier op zijn plaats. Het materiaal spreekt voor zich. Geit aan het spit (wees eens wat inventiever met die lindevruchtjes) , een watermerk maken, de welbekende truc: Columbus ongekookt, visblazen, rouge maken. Het boek staat vol met het betere handwerk.

Prehistorie
Is dit niet, om het zacht uit te drukken, een beetje achterhaald ? hoor ik een deel van u vanaf hier al denken. Jazeker, dit is de prehistorie. Is dit echt leuker dan samen op pad gaan om Pokémonbeestjes te vangen? Moet die tablet dan helemaal uit, omdat die duivelse technologie die tere kinderbreintjes langzaam aan het aanbraden is? Gaan we belerend doen, Vaderland? Geen nood. Vaderland staat in het hier en nu. Omarm die technologie. Gebruik het samen, geniet ervan Wij zouden dat nooit aanraden, u heeft immers ook op recht op een welverdiende vakantie.

Vakantie
Maar u zit wellicht volgende week op een Europese camping en de campingwifi zuigt op alle fronten en zonder weerga. Dan pakt u dit boek uit uw koffer. U pakt die Nederlandse krant van eergisteren en vouwt zonder enkele aarzeling een topvliegtuigje voor die kleine in elkaar en vervolgens knutselt u voor uw vrouw zo’n koddige steek. U laat uw peuter oudhollands hard gillen als u voor de tent de “afgehakte vinger” routine uitvoert. Daarna zet u in de directe omgeving een spannende snipperjacht op touw. De bewondering in die ogen van uw kleine en uw partner, het zal hartverwarmend zijn. Een paar uur later gaan uw kinderen doodmoe naar bed zodat u samen in alle rust de lokale streekwijn beter kunt leren kennen. Kortom: vakantie.

Gerelateerd


Notice: WP_Query werd aangeroepen met een argument dat verouderd is sinds versie 3.1.0. caller_get_posts is verouderd. Gebruik in plaats daarvan ignore_sticky_posts. in /home/vaderland/domains/vaderland.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 4088