• muziek

Vader luistert naar muziek, de kersteditie

Toeters en ballen.

Vaderland heeft wel iets met dit seizoen, merkt u het? Deze aflevering staat geheel in het teken van, verrassing, kerstmuziek. Het valt niet mee om uit die muzikale beerput de krenten te vissen. Dit is de lijst voor de vaders voor wie het beluisteren van de kerstjingle van Sky Radio al genoeg is om in tranen uit te barsten.

Vaderland begrijpt dat wel. Jaar naar jaar luisteren naar Mariah Carey die gillend als een luchtalarm doorgeeft wie ze onder de boom wil zien liggen om vervolgens genadeloos door te stomen naar Chris Rea die mompelend raspt dat hij naar huis rijdt. Er zit inmiddels wel wat sleet op. Even voor de duidelijkheid. We hebben hier niet over White Christmas van Bing, zeker niet over Last Christmas van Wham en het volledige kerstreportoire van Elvis. Onverslijtbaar. We zijn geen barbaren, vaders.

Er zijn gelukkig vele prachtige kerstalbums gemaakt en wij gaan er hier een paar voor u op een rijtje zetten. Geniet ervan.

 

James Brown – Funky Christmas

The Godfather of Soul hield dus ook van Kerst? Dat kun je wel zeggen. Maar liefst drie kerstplaten pompte hij vol tijdens zijn hoogtijdagen. De beste nummers van die albums staan op deze kraker. Meer behoefte aan funky, soulvolle kerst. De platenlabels Motown en Atlantic hebben eveneens geweldige kerstplaten uitgebracht.

Bob Dylan – Christmas in the heart

Dit is er één voor de liefhebber. Ben je geen fan van de beste man dan zal deze plaat daar waarschijnlijk geen verandering in gaan brengen. Maar in het jaar dat Dylan, als de eerste muzikant, een nobelprijs voor de literatuur krijgt mag zijn kerstbijdrage niet ontbreken.

Bad Religion Christmas songs

Neem het gerust aan, ook een overtuigd heiden kan met volle teugen van het kerstfeest genieten. Als de vader in kwestie ook nog eens warm loopt voor de melodieuze punkgolf die in het begin van de jaren 80 vanuit Amerika kwam overwaaien, dan zal de naam Bad Religion hem niet onbekend zijn. Al meer dan 35 jaar actief en nog altijd op volle sterkte opererend. Het uitchecken meer dan waard. Maar hebben die dan ook een kerstplaat? Jazeker.

Weezer – A Christmas with Weezer

Een kerstplaat van Weezer. Wat moeten we nog meer zeggen. Kan niet mis gaan.

Andre Hazes – Eenzame kerst/ kerstfeest voor ons

Galmt u even mee. Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieeeerrrrrruuuuuu. Klassieker. Mag niet in deze lijst ontbreken. Maar neem vooral ook eens het ondergewaardeerde: ‘Kerstfeest voor ons’ mee, als u eens over een rommelmarkt struint. Daar staat namelijk ‘Met kerst ben ik alleen’ op. Een ongeëvenaarde uitsmijter. En al helemaal in de dik aangezette, langzame uitvoering uit 2004. Die laatste, verscheurende hartenkreet. Vader krijgt al tranen in zijn ogen als hij er aan denkt.

We wish you a metal X-mas.

Dit is voer voor de wat ruiger ingestelde vader. Vuist in de lucht, voetje op het tafeltje waar de kerstboom op staat te shinen en meebrullen maar. Kijk eens naar die lijst van vertolkers. De voorhoede van de metal en rock. Een traktatie. Mocht u er na deze dubbelaar nog geen genoeg van hebben. Probeer dan ook eens naar de kerstplaten van Rob Halford en Twisted Sister.

Elvis – I wish you a merry Christmas.

Elvis hield van kerst, en dat mag gerust als een understatement worden gezien. Tijdens zijn loopbaan bracht hij drie kerstalbums uit en nam tientallen kerstnummers op. De ware purist zegt misschien dat zijn legendarische eerste kerstalbum uit 1957, onovertroffen is. Daar valt zeker iets voor te zeggen. Toch prijst Vaderland deze verzamelaar uit de jaren tachtig aan. Alles staat erop, z’n beste kerstrockers maar ook zijn zoete, aalgladde latere kerstwerk. Dat refrein van If i get home on Christmas Day, het is ieder jaar weer een breekpunt. Zeker als u tijdens de dagen tijdens het beluisteren van deze muzikale kerstbal met een kop warme choco in de hand naar uw lieve kinderen kijkt. Wees gewaarschuwd. Deze plaat kan zonder problemen twee dagen lang op repeat. Het perfecte kerstalbum. Het feit dat dit de soundtrack was van de kerstdagen uit de kindertijd van deze vader zal in het vormen van dit volledig subjectieve, diepgekleurde oordeel misschien wel een kleine rol hebben gespeeld.

A Christmas gift for you – Phil Spector

Een regelrechte en tijdloze klassieker. Aarzel niet. Opzoeken en luisteren.

 

Gerelateerd


Notice: WP_Query werd aangeroepen met een argument dat verouderd is sinds versie 3.1.0. caller_get_posts is verouderd. Gebruik in plaats daarvan ignore_sticky_posts. in /home/vaderland/domains/vaderland.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 4088